text
Objavljeno: 08.02.2013. | Autor: Fino.hr

Povrtna juha od rajčice

Juha od rajčice jedna je od najomiljenijih juha na stolovima diljem svijeta. Riječ je zimskoj varijanti juhe, kada se umjesto svježe sezonske rajčice moramo poslužiti domaćom pasiranom rajčicom i njenim sokom.

Navedeni recept se brzo priprema i za njegovu pripremu nisu potrebne velike kulinarske vještine. Uz to što je krepka i fina, juha od rajčice je i jako zdrava jer se ukuhavnjem rajčice dodatno pojačava razina njezinog nabitnijeg sastojka - likopena.

 

Sastojci (za cca 6 osoba):


* 3 mrkve

* 2 korijena peršina srednje veličine

* pola glavice celera

*pola glavice korabice

*svježi list peršina

* 1 glavica luka

* 3 režnja češnjaka

* sol, papar

* lovorov list

* mažuran

* bosiljak

* 500 ml domaće pasirane rajčice

* 500 ml domaćeg soka od rajčice 

* oko 1 l vode

* riža (krutoni, poprženi komadići kruha)

 

Priprema:

Prvo napravite povrtni temeljac. Nasjeckajte mrkvu, korijen peršina, korijen celera  i korabicu na kockice.  U velikoj posudi kratko popržite luk na maslinovom ulju.  Prije nego li se luk karamelizira dodajte sjeckano povrće,  češnjak i kratko pirjajte. Zalijte s 300 ml vode,  posolite, poklopite i ostavite da se povrće kuha na laganoj  vatri. Po potrebi dolijevajte vodu. Kada povrće omekša usitnite ga štapnim mikserom. Zatim dodajte domaću pasiranu rajčicu i sok od rajčice te dolijte vode ovisno o željenoj gustoći. Posolite, popaprite, dodajte lovorov list, malo mažurana, bosiljka i svježi peršin.. Kuhajte kratko na laganoj vatri uz mješanje. Za prilog juhi ukuhajte u slanoj vodi u drugoj posudi  malo riže te pomješajte sa juhom. Umjesto riže možete dodati i krutone ili poprženi stari kruh. Za kremastiju teksturu dodajte i malo vrhnja po želji.

 

Dobar tek!


Podijeli ovaj članak




Komentari

cart 0 Artikala 0,00 €
text

Kategorije

  • MasterCard
  • Maestro
  • Visa
  • Diners
  • Verified by Visa
  • MasterCard SecureCode
  • Diners