text
Objavljeno: 16.07.2012. | Autor: Fino.hr

Aronija - super voće

Aronija za zdravlje! Ova jedinstvena voćka prirodno je bogata vitaminima i mineralima a radi svoje trpkosti i koncentracije hranjvih tvari najčešće je konzumiramo kao matični sok! Time se svrstavamo u sam vrhu super hrane radi svoje ljekovitosti.

Aronija je izuzetno ljekovita i korisna biljka, slatkasto - kiselkaste arome koja podsjeća na borovnicu. Plod aronije čine tamne, ljubičasto-crne bobice slatkasto-kiselkasto i pomalo trpkog okusa. Ovo fascinantno voće otporno je na zimu i mraz, pa tako preživljava na temperaturama i do -30 stupnjeva Celzija, zbog čega nosi naziv sibirska borovnica. Potječe iz Sjeverne Amerike, odakle je došlo u Europu. Sjevernoamerički domoroci  koristili su ga kao hranu i lijek. Oprašuju je pčele i vjetar. U mnogim dijelovima svijeta ovo voće zbog svojih ljekovitih svojstava svrstava se u ljekovito bilje. Nakon eksplozije u Černobilu, korišteno je za ublažavanje posljedica radijacije. Zdravstvena korist aronije temeljena je na znanstvenim uporištima i istraživanjima. Bogata je  antioksidansima, flavonoidima, mineralima u tragovima, folnom kiselinom i vitaminima  B, C i E.

Učinak na zdravlje

Doprinos zdravlju aronija soka utemeljen je na vrlo visokom stupnju antocijana i flavonoida, koji su pet do deset puta veći nego kod drugih vrsta voća kao što su brusnica, acai, borovnica, crni ribiz. Vrijedni sastojci u bobicama aronije, kao što su antioksidansi, polifenoli, minerali i vitamini, prema nekim saznanjima pomažu u borbi protiv raka i srčanih bolesti. Upravo zbog visokog udjela antioksidanata i vitamina C i E, aronija djeluje antivirusno, antibakterijski i antiupalno. Stimulira rad jetre, pomaže kod žučnih kamenaca i upala žučnog mjehura. Blagotvorno djeluje i na naš probavni sustav - smiruje grčeve i bolove u crijevima, smanjuje upalu sluznice crijeva. Aronija je korisna i kod upale mokraćnog sustava tedobro utječe na pamćenje i koncentraciju.

Uzgoj

Aronija je otporna na štetočine i ne zahtjeva upotrebu pesticida. Zbog toga se smatra 100% ekološkom biljkom. U novije vrijeme javilo se veliko zanimanje za ovo voće od kada su njezine zdravstvene blagodati došle na vidjelo. Svi smo upoznati više ili manje s važnosti antioksidanta u očuvanju zdravlja i borbi protiv bolesti. Uspijeva na svim vrstama tla, jedino ne podnosi sušu.

Proizvodi od aronije

Aroniju je najbolje konzumirati svježu no i u stopostotnom soku bez dodataka, šećera i konzervansa jer su očuvane sve beneficije i zdravi nutrijenti ovog voća a isto tako aronijin sok dostupan je tokom cijele godine. Marmelada i džem od aronije vrlo su ukusni i mnogo će se svidjeti ljubiteljima tamnog bobičastog voća, dok je rashlađeni sirup idealan napitak za vruće ljetne dane. Sirup se može poslužiti i kao preljev voćnoj salati, sladoledu, palačinkama ili čokoladnom biskvitu. U našoj ponudi pronaći će te nekolicinu proizvoda od aronije.  Iako se u početcima uzgajala radi dekoracije danas aronija spada među nezamjenjive zdravstveno-prehrambene namirnice zbog svojih izuzetnih antioksidativnih i nutritivnih svojstava te s pravom  se može nazvati super-voćem.

U slast!


Podijeli ovaj članak
Komentari

cart 0 Artikala 0,00 €
text

Kategorije

  • MasterCard
  • Maestro
  • Visa
  • Diners
  • Verified by Visa
  • MasterCard SecureCode
  • Diners