text
Objavljeno: 24.04.2014. | Autor: Fino.hr

Blagodati industrijske konoplje

Industrijska konoplja može se koristiti za proizvodnju tisuću različitih proizvoda, no nama je ipak najzanimljivija njezina upotreba u svakodnevnoj prehrani.

Što je konoplja?

Kada se danas spomene konoplja, većina ljudi će odmah pomisliti na marihuanu i korištenje iste u psihoaktivne svrhe. Međutim, konoplja je puno više od toga.
Industrijska konoplja (Cannabis sativa) je rod biljaka iz porodice konoplji. 

Pojavljuje se u tri podvrste:

1. Industrijska konoplja (Cannabis sativa subsp. sativa) L. - ("korisna" sativa)
2. Indijska konoplja (Cannabis sativa subsp. indica)
3. Ruderalna konoplja (Cannabis sativa subsp. spontanea, sinonimno ruderalis) Vavilov - ruska konoplja ili divlja konoplja.


Ovisno o namjeni, razlikuju se psihoaktivne odnosno medicinske konoplje sa sadržajem THC-a većim od 0,2% u biljci, i industrijske (korisne) odnosno ukrasne konoplje, kod kojih je sadržaj THCa ispod 0,2%. Razlika između industrijske i indijske konoplje je u količini THC-a. THC je kratica za spoj tetrahidrokanabinol – glavnu psihoaktivnu tvar pronađenu u biljci konoplje. Neke sorte indijske konoplje imaju preko 20% THC-a, dok industrijska konoplja ima svega do 0,2% THC-a, što je i sto puta manje u odnosu na indijsku. Takve zanemarive koncentracije THC-a ne mogu izazvati nikakve neželjene posljedice u našem organizmu. Štoviše, posljednja istraživanja pokazuju kako THC pozitivno utječe  na tijek i prognozu nekih teških bolesti – poput karcinoma, glaukoma, multiple skleroze, Tourettovog sindroma i mnogih drugih. Glavna funkcija THC-a u biljci konoplje je prirodna zaštita same biljke od štetočina.  Industrijska konoplja također  se rabi u industriji radi proizvodnje konopaca, tkanine, platna, papira, odjeće, goriva, građevinskih materijala, itd.


Riječ „kanabis" stara je oko 2900 godina te u gotovo svim indoeuropskim jezicima dolazi od rijeci „ςana" što označava ljekovitu biljku. Konoplja kao industrijska biljka primarno je korištena za izradu platna i konopaca, a ljudima je poznata oko 5000 godina. Iako je porijeklo biljke nepoznato, pretpostavlja se da dolazi iz Središnje Azije, te da ju je otuda u Europu oko 1500 g.p.n.e prenio narod Skita. Jednogodišnja je  biljka kojoj za rast nisu potrebni herbicidi ni pesticidi. Raste brzo, ne zahtjeva puno vode i podnosi različite klimate i vrste tla. Obogaćuje tlo (humus) i čisti ga od teških metala i korova. Ima izuzetno dugačak i jak korijen, koji može prodrijeti i do 150 cm u dubinu te se često sadila na tvrdim, nabijenim tlima kako bi ih rahlila i pripremila za druge usjeve. U Hrvatskoj je dopušteno proizvoditi prehrambene proizvode kao što su ulje od sjemenki konoplje, brašno, tjestenina, grickalice, čokolade, dok stabljike s lišćem nisu dopuštene u prehrani. Konopljino se vlakno i zrno, za razliku od hašišne ili indijske konoplje, ne mogu zloupotrebljavati za proizvodnju droge zbog niskog sadržaja psihoaktivne komponente (THC). 

Konopljino sjeme i ulje

 Konopljino sjeme  bogat je izvor svih 20 aminokiselina, uključujući i 9 esencijalnih koje tijelo ne može proizvesti.  Sadrži vitamine A, B1, B2, B3, B6, C, D i E. Sjemenke konoplje jačaju obrambeni sustav organizma, smanjuju kolesterol i štite krvne žile. Sjeme konoplje je jedan od najbogatijih izvora ALA (alfa-linolenske kiseline), biljnog oblika esencijalne masne kiseline omega-3. ALA ima strukturu od 18 ugljikovih atoma koja se u tijelu produžuje u lanac od 22 ugljikova atoma radi sinteze DHA (dekosaheksaenske kiseline) i EPA (eikosapentaenske kiseline). U tom obliku omega-3 ugrađuju se u mozak, stvarajući ključan dio neuronske membrane. Konopljino sjeme nudi jedinstvenu kombinaciju važnih hranjivih tvari, uključujući uravnotežen omjer omega-3 i omega-6, te impresivan raspon vitamina i minerala.  Ima posebno visoku razinu vitamina E, snažnog antioksidanta koji štiti omega-3 od užeglosti. Vitamin E, kojega često nedostaje u prehrani prerađenim namirnicama, od presudne je važnosti za zdravlje žila zbog toga što održava elastičnost stjenki krvnih žila. Bjelančevine u konoplji uravnotežene su i lako se apsorbiraju. Većina ljudi lako može pretvarati ALA u DHA i EPA u dovoljnim količinama za optimalan razvoj mozga. Trudnice i mala djeca, skupine s pojačanim potrebama za DHA i EPA, posebno djelotvorno obavljaju ovu pretvorbu.
 

Ulje sjemenki konoplje  je orašastog okusa i zelene boje. Nije ga preporučljivo koristiti za prženje jer se uništavaju vrijedni sastojci. Konzumiranje konopljinog ulja pomaže u sprječavanju visokog kolesterola i tlaka, povećava izdržljivost, vitalizira, ubrzava zacjeljivanje ozljeda, smanjuje upale, zadržavanje vode u organizmu, poboljšava imunološke funkcije, smanjuje bol i oticanje kod artritisa, ublažava PMS,  liječi bakterijske infekcije i jača funkcije mozga. Zbog nutritivnih svojstava, konopljino ulje je savršeno za njegu kose i kože. Vrlo lako je probavljivo i ne uzrokuje nadutost i plinove. U našoj trgovini možete pronaći naše domaće, hrvatsko hladno prešano konopljino ulje iz organskog uzgoja. Uzmite svoju dozu zdravlja!
 


Podijeli ovaj članak




Komentari

cart 0 Artikala 0,00 €
text

Kategorije

  • MasterCard
  • Maestro
  • Visa
  • Diners
  • Verified by Visa
  • MasterCard SecureCode
  • Diners