text
Objavljeno: 03.01.2013. | Autor:

Ličke pole

Lički i goranski krumpiri posebni su po svojoj kvaliteti – po većem postotku suhe tvari, minerala i vitamina u odnosu na druge vrste krumpira uzgojene na drugom području što i potvrđuju znanstvena istraživanja Agronomskog fakulteta u Zagrebu.

Istraživanja su pokazala da krumpiri uzgojeni u predjelima s većom nadmorskom visinom imaju čak 20 % više suhe stvari (vitamina i minerala) od krumpira iz drugih uzgojnih područja. No, ne zaboravimo i njegov jedinstven okus i primjenu u kulinarstu! Ličke pole su jedan od najpoznatijih specijaliteta izdašne ličke kuhinje. Obično se jedu za večeru, a najčešće za dugih i hladnih zimskih večeri, no prijat će i za doručak. Tradicionalna lička "prela" nisu mogla proći bez Ličkih pola ili polica.

 

Sastojci:


•    krumpir
•    sol, papar
•    maslinovo ulje



Priprema:

Krumpir dobro operite te ga prerežite po dužini. Koru nije potrebno guliti, jer je riječ o proizvodu koji nije tretiran protiv klijanja i uzgaja se isključivo uz prirodna gnojiva. Ali i zato jer pole više ne bi onda bile pole. Potom polovice dobro utrljajte solju, popaprite, posložite na posudu i stavite u pećnicu koju ste prethodno zagrijali na 200 °C. Pecite 40-ak minuta ili dok pole ne dobiju finu zlatnožutu boju. Na koncu sve polijte s malo maslinova ulja. Možete proizvoljno dodati malo mirodija po želji. Pole se mogu servirati i uz razne namaze i paštete, francusku salatu ali i ponaprije uz tradicionalni škripavac i ličku basu ali i kiselo zelje i kobasice.
 

 

Dobar tek!
 


Podijeli ovaj članak




Komentari

cart 0 Artikala 0,00 €
text

Kategorije

  • MasterCard
  • Maestro
  • Visa
  • Diners
  • Verified by Visa
  • MasterCard SecureCode
  • Diners