Istraživanja su pokazala da krumpiri uzgojeni u predjelima s većom nadmorskom visinom imaju čak 20 % više suhe stvari (vitamina i minerala) od krumpira iz drugih uzgojnih područja. No, ne zaboravimo i njegov jedinstven okus i primjenu u kulinarstu! Ličke pole su jedan od najpoznatijih specijaliteta izdašne ličke kuhinje. Obično se jedu za večeru, a najčešće za dugih i hladnih zimskih večeri, no prijat će i za doručak. Tradicionalna lička "prela" nisu mogla proći bez Ličkih pola ili polica.
Sastojci:
• krumpir
• sol, papar
• maslinovo ulje
Priprema:
Krumpir dobro operite te ga prerežite po dužini. Koru nije potrebno guliti, jer je riječ o proizvodu koji nije tretiran protiv klijanja i uzgaja se isključivo uz prirodna gnojiva. Ali i zato jer pole više ne bi onda bile pole. Potom polovice dobro utrljajte solju, popaprite, posložite na posudu i stavite u pećnicu koju ste prethodno zagrijali na 200 °C. Pecite 40-ak minuta ili dok pole ne dobiju finu zlatnožutu boju. Na koncu sve polijte s malo maslinova ulja. Možete proizvoljno dodati malo mirodija po želji. Pole se mogu servirati i uz razne namaze i paštete, francusku salatu ali i ponaprije uz tradicionalni škripavac i ličku basu ali i kiselo zelje i kobasice.
Dobar tek!
Komentari