text
Objavljeno: 22.08.2018. | Autor: Fino.hr | Foto: Fino.hr

Pečena juneća koljenica s povrćem

Ova iznimna delikatesa, pečena u pečnici uz dodatak finog povrća oduševiti će i najveće gurmane!

Juneća koljenica s kostima zbog svoje veličine možda izgleda kao komplicirani komad mesa za pripremu no ukoliko se pripremi na pravi način, dobiti ćemo sočno i mekano meso koje će u kombinaciji s pečenim povrćem biti pravi gurmanski specijalitet. Zbog višesatnog pečenja u vlastitom soku te pari od vode s kojom će se podlijevati, meso će se odvajati od kostiju te raspadati već prvim potezom vilice. U našem receptu uz domaće ekološko povrće koristili smo koljenicu od mlade junetine iz naše Eko mesnice gdje težina jedne obrađene koljenice s kostima iznosi oko 2.5 kg.

 Sastojci (za 4 osobe):

■ 1 juneća koljenica s kostima u komadu ili piljena

■ 3 režnja češnjaka

■ 2 glavice luka

■ 2 veće mrkve

■ krupna morska sol, papar, slatka mljevena paprika, svježi ružmarin

■ krumpir

■ ekstra djevičansko maslinovo ulje

■ tikvice, patlidžani, rajčica, pastrnjak, mladi luk

■ bijelo suho vino

■ mesni temeljac

 *namirnice korištene u ovome receptu potražite u našoj trgovini!

Priprema:

Kod pripreme možete koristiti cijelu juneću koljenicu u komadu ili rezanu na ''fete''. Ukoliko birate narezanu, trajanje pečenja treba prilagoditi (smanjiti) te eventualno peči i povrće i meso zajedno od samog početka. Svježu juneću koljenicu dobro začinite i nauljite sa svih strana te po želji dodajte mirodija (suhih ili svježih). Za mariniranje možete koristiti krupnu morsku sol, ekstra djevičansko maslinovo ulje te svježi ružmarin. Prije odlaganja u hladnjak koljenicu stavite u posudu, zamotajte u stretch foliju te ostavite jedan do dva dana da odleži i omekša.

Kod pečenja koristili smo limenu posudu s poklopcem. Pred samu pripremu koljenicu položite u posudu, podlijte toplom vodom, dobro nauljite, dodajte grubo narezani luk i češnjak. Izlijte preostali umak od marinade. Pecite poklopljeno na 180 °C oko 2 sata. Ukoliko smatrate da je potrebno doliti još vode/temeljca tijekom pečenja kako bi se meso vlažilo, slobodno to učinite. Naposljetku dodajte povrće (mrkvu, pastrnjak, batat, tikvice, rajčice, krumpir, mladi luk) ili neku drugu vrstu po želji. Dobro sve rasporedite po posudi kako bi se ravnomjerno ispeklo. Ukoliko imate mesnog temeljca prelijte ga po mesu i povrću. Suho bijelo vino također je dobro došlo za završno podlijevanje. Povrće i krumpir začinite po želji. Pospite mljevenom začinskom paprikom. Nakon jednog sata pečenja, kako bi meso dobilo finu koricu, uključite grill progam u trajanju 10-ak minuta uz otkopljenu posudu. Pečeno meso narežite na manje komade te poslužite.

Dobar tek!


Podijeli ovaj članak




Komentari

cart 0 Artikala 0,00 €
text

Kategorije

  • MasterCard
  • Maestro
  • Visa
  • Diners
  • Verified by Visa
  • MasterCard SecureCode
  • Diners