Varivo od mladog kupusa jedno je od klasičnih ljetnih jela kojeg svi volimo. Jednostavno je za pripremu a posebno je korisno za potrošiti povrće iz hladnjaka koje svakodnevno konzumiramo u raznim drugim jelima tijekom ljetnih mjeseci. Količine u receptu su proizvoljne te ih možete prilagoditi svojim potrebama i preferencijama. Neki vole gušću juhu a neki rjeđu pa se tome treba obratiti pozornost.
Sastojci:
■ luk
■ režanj češnjaka
■ tikvice
■ kupus
■ rajčica/cherry rajčica
■ korabica
■ celer
■ svježi korijen peršina s lišćem
■ ekstra djevičansko maslinovo ulje
■ morska sol, papar
■ krumpir
■ mrkva
■ pasirana rajčica
■ lovorov list, origano, bosiljak, majčina dušica
*Sastojke iz recepta potražite u našoj trgovini!
Priprema:
Povrće usitniti na male komade, krumpir narezati na kockice te sve zajedno lagano prodinstati na maslinovom ulju u loncu u kojem će se kuhati varivo. Nakon par minuta dinstanja doliti vodu zavisno količina povrća i gustoći. Imajte na umu da će dio vode ispariti i da će se smjesa stisnuti pa da ne bi dobili previše gusto jelo određena količina vode više od uobičajene bi bila poželjna. Posoliti i popapriti. Nakon 15-ak minuta kuhanja, dodati pasiranu rajčicu te lovorov list, sušeni origano i bosiljak. Umjesto pasirane rajčice može se koristiti i koncentrat rajčice. Kuhati na laganoj vatri uz povremeno miješanje do željene gustoće još nekih 20-ak minuta. Ukoliko procijenite da nedostaje vode, slobodno dodajte. Ako smatrate da je jelo ispalo prerijetko dodajte proizvoljno koju žlicu glatkog brašna i miješajte dok se ne zgusne. Jelo se može servirati kao samostalan obrok a mi ga posebno volimo uz mesni faširanac.
Dobar tek!
Komentari