Krem juha od brokule vjerojatno je najpoznatiji recept za zelenu juhu u svjetskoj gastronomiji. Posebno je zanimljiva roditeljima s malom djecom zbog jednostavnosti za konzumaciju ali i pripreme. Djeca često nisu raspoložena za zeleno lisnato povrće u lešo varijanti pa je juha uvijek dobar izbor. O nutrijentima kojima brokula obiluje nije potrebno puno govoriti. U receptu smo iskoristili cijele glavice te nismo dodavali vrhnje jer smatramo da nije potrebno. Krumpir zbog svog škrobnastog sadržaja služi kao prirodni emulgator koji će povezati sve sastojke u jednu kremoznu strukturu.
Sastojci (za 5 osoba):
■ glavica luka
■ režanj češnjaka
■ 2 srednje glavice brokule
■ ekstra djevičansko maslinovo ulje
■ morska sol, papar
■ 3 srednja krumpira
■ sušeni đumbir, korijander, muškatni oraščić (po želji)
*namirnice korištene u ovome receptu potražite u našoj trgovini!
Priprema:
Luk i češnjak usitniti te pirjati na maslinovom ulju dok ne pozlate. Brokulu dobro oprati, razdjeliti na manje dijelove. Krumpir oguliti i raspoloviti. Brokulu i krumpir dodati u lonac gdje su se prethodno pirjali luk i češnjak te preliti vodom tek toliko da svi sastojci budu pokriveni. Za vrijeme kuhanja podlijevati vodom zavisno od željene gustoće. Posoliti i popapriti. Kuhati na laganoj vatri dok sastojci u potpunosti ne omekšaju. Promiksati sa štapnim mikserom kad je gotova za kremastu teksturu. Dodatno začiniti po želji!
Dobar tek!
Komentari