text
Objavljeno: 11.10.2014. | Autor:

Feijoa - Što je to?!

Feijoa je podrijetlom iz Južne Amerike, konkretnije iz Kolumbije i Brazila. Sadrži visoku količinu prirodnog joda, bogata je vitaminom C. Ovo egzotično voće, proizvedeno u Hrvatskoj, trebalo bi se svakako naći i na Vašem jesensko - zimskom meniju.

Feijoa (Feđoja) - Acca sellowiana


Feijoa je višegodišnje maleno zimzeleno drvo ili grm koje porijeklo vuče s područja Južne Amerike, a rasprostranjeno u južnom Brazilu, Kolumbiji, Paragvaju i Urugvaju. Pripada obitelji mirti (Myrtaceae), a danas se uzgaja se širom svijeta, pa ga ima i u Novom Zelandu, Australiji, Južnoafričkoj Republici, Azerbajdžanu, Sjedinjenim Državama, Afganistanu i još ponegdje. U Novom Zelandu je popularna sadnja po okućnicama i vrtovima, a koristi se čak i kao živa ograda. Voće se izvan njegove domovine rijetko komercijalno uzgaja zbog utjecaja (hladnog) vremena, a i kada ga ima postiže, zbog velike potražnje osobito u Zapadnoj Europi, veoma skupu cijenu. U Hrvatskoj se uzgaja u Dolini Neretve gdje je, u njenom „srcu“ - gradiću Opuzenu, i najveći nasad u Europi. Praktički se može smatrati potupno ekološkom biljkom, jer ne zahtjeva gotovo nikakvu zaštitu radi otpornosti i nametnika koje je u širokom luku zaobilaze. Velika je šansa da Hrvatska postane svjetski proizvođač jer danas samo Kolumbija izvozi ovo voće. Naravno, feijoa ubrana u Hrvatskoj 50% je ukusnija od one iz Kolumbije jer se u Kolumbiji mora brati zelena da bi stigla na EU tržište. U našoj trgovini možete pronaći pravu domaću feijou iz Opuzena, od vjerojatno trenutno najvećeg dobavljača istoimenog voća Opg Ivan Aničić.

Ovo pitomo drvo feijoa je nazvao njemački botaničar Otto Karl Berg u čast Brazilsko-portugalskom botaničaru João da Silva Feijói. Prema pričanjima svjedoka, João je bio smrtno zaljubljen u jednu djevojku koja mu je rekla da će biti njegova ako joj donese voće koje ima okus na guavu, kiwi, šumsku jagodu, ananas, bananu i mentu u jednom. Vrijedni da Silva krenuo je cijepiti, kalemiti, navrtati, rezati, podrezivati, suzama zalijevati, nježno šaputati, lišće milovati da bi nakon šest godina dobio takav plod. Od tada se u jednom dijelu Kolumbije štuje tradicija da se ovo voće poklanja onom koga se najviše želi i da onaj tko ga dobije više ne može odoljeti poklanjatelju.

Kakvog je okusa i zašto je zdrava?

Plod je inače aromatičan, mekan i sočan, nadasve egzotičan te elipsoidno-okruglastog oblika. Sazrijeva ujesen, ima zelenu voštanu kožu i mesnatu unutrašnjost. Ugodnog je mirisa te aromatičnog kiseloslatkog okusa koji podsjeća, nećete vjerovati, na kombinaciju guave, ananasa, kiwija, banane, šumske jagode i mente, neki čak kažu i kruške i avokada. Latice cvijeta su predivne crveno-bijele boje, jestive su i imaju blago slatkasti, osvježavajući okus.

Zdravstvene prednosti feijoe su, između ostalog, promicanje zdrave funkcije crijeva zbog visoke razine vlakana, folne kiseline i vitamin B kompleksa. Feijoa je među vrlo alkalnim namirnicama, što je čini korisnim u uravnoteženju pH tijela. U plodu su male sjemenke, koje nimalo ne smetaju kod jela, a posebnost plodova je da sadrže visoku količinu prirodnog joda i to više nego bilo koje drugo voće. Poznato je da je jod važan u prehrani jer uravnotežuje rad štitnjače, sprječava gušavost, isto tako sadrži mnogo vitamina C i drugih elemenata, koji su potrebni za zdravu prehranu.

Znanstvena istraživanja pokazuju da voće može smanjiti i učestalost kroničnih bolesti, bolesti srca i moždani udar. U posljednjih nekoliko godina istraživački timovi diljem svijeta otkrili su da voće sadrži relativno visoke razine spojeva koji poboljšavaju protuupalne reakcije i antioksidativnu aktivnost. Antioksidativna aktivnost ploda temelji se na visokom sadržaju spojeva poznatih kao proanticijanini i polifenoli. Također je dokazano da proanticijanini smanjuju upale. Hrana koja sadrži proanticijanine obično ima gorak i opor okus dok feijoama ne utječe na okus, čineći je izvrsnim zdravstvenim dobitkom.
 
■ potiče bolju funkciju crijeva;
■ pomaže u održavanju krvnog tlaka, jer je bogata kalijem;
■ bogata je vitaminom C, koji pomaže poboljšanje tjelesnog imuniteta protiv prehlade i sezonskih alergija;
■ bogata je folnom kiselinom i vitaminima B. Jedan plod na dan opskrbljuje oko 10% dnevnih potreba u odraslih;
■ bogata prehrambenim vlaknima pa time pruža održavanje zdravog metabolizma;
■ pulpa plodova feijoe koristi se kao vrlo dobar prirodni piling.

Kulinarske sheme:
■ pulpa od feijoe se koristi za frape pa čak i u pitama, kolačima, sladoledima, jogurtima i keksima;
■ osušeni plod se kuha u juhi;
■ čest je sastojak za chutney;
■ vino ili sok feijoe stavlja se u votku, gin ili druge koktele;
■ feijoa se također koristi u voćnoj salati ili kao extrakt za čokoladu


Podijeli ovaj članak
Komentari

cart 0 Artikala 0,00 Kn
text

Kategorije

text

Valuta

  • MasterCard
  • Maestro
  • Visa
  • Diners
  • Verified by Visa
  • MasterCard SecureCode
  • Diners
  • CorvusPay