text
Objavljeno: 18.06.2020. | Autor: Fino.hr | Foto: Fino.hr

Popečci ili polpete od tikvica

Tikvice su savršeno ljetno povrće! Mogu se pohati, pirjati, ribati, koristiti u jelima kao zamjena za tjesteninu pa čak i jesti sirove. Nama su ipak najdraže kao slasni popečci! Omiljeni su kao međuobrok uz malo salate ili pak ukusno predjelo.

Tikvice se uistinu mogu pripremati na bezbroj načina. Njihova sezona traje skoro cijelo ljeto; od kasnog svibnja pa sve do kraja rujna. U nekim se trgovinama mogu pronaći skoro cijelu godinu no mi smo ipak pobornici filozofije da bi se trebalo hraniti sezonski i lokalno s onim namirnicama kojima su u tom godišnjem dobu našem tijelu najpotrebnije.

 

Sastojci:

■ tikvice

■ režanj češnjaka

■ jaje

■ sol, papar

■ mladi luk/poriluk/mrkva

■ jogurt, vrhnje ili mileram

■ glatko brašno/kukuruzno brašno

■ kurkuma/curry

■ suncokretovo ulje

■ polutvrdi kravlji sir

■ sjemenke suncokreta/sezama

 *Sastojke iz recepta potražite u našoj trgovini!

Priprema:

Mladi luk ili poriluk narežite te zajedno s režnjem češnjaka kratko pirjajte na ulju dok ne uvene. Tikvice ogulite, naribajte te dobro procijedite pošto je riječ o povrću koje sadrži dosta vode. Naribana mjesa mora biti suha. U smjesu dodajte pirjani češnjak i mladi luk/poriluk te sve dobro promiješajte. Možete dodati i malo naribane mrkve. Potom u smjesu dodajte prethodno razmučeno jedno jaje te ribani kravlji sir. Posolite, popaprite te po želji dodajte malo currya ili kurkume. U našem receptu za dodatnu hrskavost dodali smo sjemenke suncokreta (pola šake).  Po želji možete dodati i sjemenke sezama. U smjesu potom dodajte glatko brašno te 2 dcl jogurta. Količinu brašna prilagodite potrebama, dovoljno je tek toliko da brašno popije višak eventualne vode i poveže sve sastojke. Dobro sve promiješajte dok smjesa ne postane kompaktna. U pripremi možete koristiti i vrhnje ili mileram. Potom rukom odvojite male kuglice koje ćete dlanovima spljoštiti te formirati u polpete. Polpete od tikvica pecite na suncokretovom ulju na srednje jakoj vatri dok ne požute sa svake strane te ne postanu hrskave. Odložite gotove polpete na papirnati ubrus da otpuste višak masnoće.

Dobar tek!


Podijeli ovaj članak




Komentari

cart 0 Artikala 0,00 €
text

Kategorije

  • MasterCard
  • Maestro
  • Visa
  • Diners
  • Verified by Visa
  • MasterCard SecureCode
  • Diners