Lat. Rheum Rhabarbarum je višegodišnja zeljasta biljka sa krupnim listovima i dugim debelim zelenim, ljubičastim, ili ružičastim stabljikama. Biljke posjeduju velike listove i trokutastu dugu mesnatu stabljiku. Cvijeće je malo, zeleno-bijelo do roza-crveno. Postoji mnogo vrsta rabarbare uzgojene kao medicinska biljka i kao biljka za ljudsku ishranu. Za ishranu se koriste samo stabljike, jer listovi posjeduju toksin. Stabljike sadrže dosta voćnih kiselina, prije svega jabučne, kao i dosta mineralnih tvari i vitamina. Rabarbara sadrži relativno malo vitamina C, međutim sadrži puno više vitamina B: niacin, pantotensku kiselinu i folnu kiselinu. Bogata je i kalcijem (80 mg/100 g rabarbare), kao i magnezijem te manganom.
Antikancirogena svojstva
Rabarbara sadrži veliku količinu kemijskih spojeva – polifenola, koji su pokazali moć u selektivnom uništavanju kao i sprečavanju rasta kancerogenih stanica. Istraživači tvrde da bi se polifenoli mogli koristiti za razvoj novih, manje toksičnih tretmana za zloćudne bolesti, čak i u slučajevima u kojima su se karcinomi pokazali otporni na ostale tretmane. Znanstvenici se sada nadaju kako će rezultate istraživanja upotrijebiti za proučavanje efektra polifenola rabarbare na leukemiju. Planiraju otkriti najbolju kombinaciju polifenola i kemoterepije kako bi ubili stanice leukemije, čak i one prethodno otporne na liječenje.
Ostale zdravstvene dobrobiti
Rabarbara snižava razinu kolesterola u krvi te razinu glukoze čime se smanjuje mogućnost oboljenja od dijabetesa. Olakšava simptome menopauze, ublažuje noćno znojenje, također smanjuje intenzitet ostalih simptoma menopauze, uključujući promjene raspoloženja, mišično-koštane probleme, poremećaj spavanja i vaginalnu suhoću. Poznato je da pozitivno djeluje na reguliranje probave, ovisno o dozi: rabarbara možre regulirati probavu dvostruko, veće količine pospješuju stolicu, a manje količine djeluju na zatvaranje što pomaže u slučaju proljeva. Vlakna rabarbare stvaraju osjećaj sitosti, što dovodi do smanjenja apetita te mogu pripomoći kod regulacije tjelesne težine.
Upotreba u kulinarstvu
Rabarbara se najčešće konzumira svježa i to za pravljenje raznih slastica, posebno za pripremu poznate "štrudle od rabarbare", raznih juha, slata i slično. Odličan je i džem, kompot, sok pa čak i mošt.
U našoj ponudi možete pronaći domaće džemove od rabarbare sa i bez dodataka drugog voća te svježu rabarbaru u sezoni koja počinje sredinom ožujka.
Dobar tek!
Komentari